Super fajne naleśniki, które świetnie sprawdzą się jako śniadanie albo podwieczorek. Ja wolę je raczej na słodko, ale na słono również by się sprawdziły
składniki:
50g masła + masełko do smażenia
300g mleka
2 jajka
30g cukru
200g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia (czyli 15g mniej więcej)
1/2 łyżeczki soli
Naleśniki w przygotowaniu:
- masełko roztapiamy
- do miski wrzucamy roztopione masełko, mleko, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól i miksujemy aż ciasto będzie pięknie jednolite
- patelnię natłuszczamy masełkiem i wstawiamy na średni ogień żeby się nagrzała
- nalewamy chochelką ciasto i smażymy do momentu aż na powierzchni zrobią się bąbelki (mniej więcej minuta), wtedy naleśniki przewracamy na drugą stronę i smażymy znowu mniej więcej minutkę
- naleśniki jemy sobie z czymkolwiek chcemy – moja wersja na zdjęciu to akurat serek waniliowy, mrożone maliny, serek mascarpone i lody ciasteczkowe – czyli super słodka pychotka
polecam podawać je również z czekoladką, a po więcej przepisów tego typu zapraszam serdecznie na social media VeGotowanka – instagram oraz facebook