Krupnik wegetariański z kaszą jaglaną i sojowymi kulkami

Pyszny, wegetariański krupnik z kaszą jaglaną i sojowymi kuleczkami. Przerabianie takich mięsnych potraw na wegetariańskie czy wegańskie to naprawdę super zabawa i w konsekwencji przepyszne jedzonko! Bardzo serdecznie polecam przeprowadzać takie eksperymenty również samemu :) A taki krupniczek, jaki zaraz tutaj przedstawię to super pomysł na pożywny obiadek – obiecuję, że zasmakowałby nawet największym przeciwnikom wege zamienników!

składniki:

100g kaszy jaglanej
100g pora
80g cebuli
2 ząbki czosnku
50g masła
150g marchewki
80g korzenia pietruszki
70g korzenia selera
300g ziemniaków
2 kostki bulion warzywnego
1200g wody
opcjonalny dodatek: sojowe kuleczki np. z carrefoura (niesponsorowane) – więcej o tego typu zamiennikach można przeczytać tutaj :)
przyprawy: uniwersalna, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, koperek świeży

Krupnik w przygotowaniu:

  •  na patelkę wrzucamy pokrojone drobniutko: por, cebulę i czosnek oraz pokrojone na kawałki masło i dusimy pod przykryciem około 5min
  • na tarce o dużych oczkach trzemy marchewkę, pietruszkę i seler
  • kaszę wrzucamy do sitka i przepłukujemy gorącą bieżącą wodą
  • do większego garnka wlewamy około 1200g wody, wrzucamy 2 kostki bulionu warzywnego, uduszone na patelni por, cebulę i czosnek oraz starte marchewki, pietruszkę i selera. dorzucamy kaszę jaglaną i dodajemy łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
  • gotujemy przez około 20min co jakiś czas mieszając.
    !!! opcjonalny dodatek: sojowe kuleczki – bardzo fajna sprawa jeśli chodzi właśnie o zupy – ja używam akurat takich krajanek sojowych z firmy Bona Vita, można je dostać np. w Carrefourze!!!
  • w czasie gdy nasza zupka się gotuje, przygotowujemy sojowe kuleczki wg instrukcji na opakowaniu (ja dodaje do nich jeszcze na końcu dodatkowo gyros)
  • kroimy ziemniaki w drobną kostkę i dodajemy do zagotowanej zupy – gotujemy jeszcze przez 15 min co jakiś czas mieszając
  • do zagotowanej już całkowicie zupy wrzucamy nasze kulki sojowe
  • nakładamy zupkę do miseczek i dodajemy świeżego koperku
  • zjadamy przepyszny wegetariański krupnik

na koniec tradycyjnie podrzucam instagrama oraz facebooka i bardzo serdecznie zapraszam :)
wegetariański krupnik

Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisiki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *