Sojowe granulaty jako must have w wegetariańskiej kuchni

W proponowanych tu przeze mnie przepisach często wykorzystuje dania tradycyjnie typowo mięsne (co jak widać wcale nie wyklucza ich zupełnie z wegetariańskiej czy wegańskiej kuchni! trzeba tylko trochę pokombinować). Przerabianie ich na wegetariańskie czy wegańskie jest świetną zabawą i takie eksperymentowanie niczego z oryginalnego smaku im nie umniejsza.

Zamienniki wegetariańskie i wegańskie są już w tym momencie szeroko dostępne – tofu czy soczewica to must have w kuchni. Ja za to chciałabym dzisiaj pokazać bardzo fajne granulaty sojowe, które naprawdę świetnie sprawdzają się w wielu różnych potrawach.

Granulaty sojowe jako must have wege kuchni

Odkryłam je w sumie przypadkiem, szukając czegoś w dziale bio Carrefoura. Z ciekawości uznałam, że wypróbuję, bo miałam akurat w planach zrobienie pierożków bańh bao, a potrzebne tam było mięso mielone. Granulat to był tutaj strzał w dziesiątkę! Idealnie sprawdza się on w takiej roli i pozwala na zrobienie sojowych pulpecików czy sosu do spaghetti. Aktualnie więc zawsze muszę mieć je w domu, bo bardzo często się przydają.

Ja używam granulatów z firmy BonaVita, które znaleźć można właśnie w Carrefourze w dziale z jedzeniem bio (#niesponsorowane, żadnych innych po prostu jeszcze nie miałam okazji spróbować).

Tego typu granulaty sojowe można wykorzystywać w wielu daniach – na mojej stronie również można znaleźć przepisy z tymi mieszankami, m.in. krupnik z kaszą jaglaną czy spaghetti (po ten przepis zapraszam na instagrama albo facebooka stronki!). Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a dają bardzo wiele możliwości i świetnie się sprawdzają.

Polecam wszystkim bardzo serdecznie sprawdzić co to takiego i podrzucam zdjęcie, żeby było wiadomo czego szukać w sklepie! Pozdrowionka i jeszcze raz zapraszam na ig i fb, żeby sprawdzić dzisiejszy przepis na spaghetti! Dajcie znać jeśli ktoś się pokusi na sprawdzenie o czym ja tutaj gadam i z czym to się w ogóle je (tu można sprawdzić moje propozycje akurat)

granulaty sojowe

Ten wpis został opublikowany w kategorii przepisiki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *