Pyszny, wegetariański krupnik z kaszą jaglaną i sojowymi kuleczkami. Przerabianie takich mięsnych potraw na wegetariańskie czy wegańskie to naprawdę super zabawa i w konsekwencji przepyszne jedzonko! Bardzo serdecznie polecam przeprowadzać takie eksperymenty również samemu A taki krupniczek, jaki zaraz tutaj przedstawię to super pomysł na pożywny obiadek – obiecuję, że zasmakowałby nawet największym przeciwnikom wege zamienników!
składniki:
100g kaszy jaglanej
100g pora
80g cebuli
2 ząbki czosnku
50g masła
150g marchewki
80g korzenia pietruszki
70g korzenia selera
300g ziemniaków
2 kostki bulion warzywnego
1200g wody
opcjonalny dodatek: sojowe kuleczki np. z carrefoura (niesponsorowane) – więcej o tego typu zamiennikach można przeczytać tutaj
przyprawy: uniwersalna, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, koperek świeży
Krupnik w przygotowaniu:
- na patelkę wrzucamy pokrojone drobniutko: por, cebulę i czosnek oraz pokrojone na kawałki masło i dusimy pod przykryciem około 5min
- na tarce o dużych oczkach trzemy marchewkę, pietruszkę i seler
- kaszę wrzucamy do sitka i przepłukujemy gorącą bieżącą wodą
- do większego garnka wlewamy około 1200g wody, wrzucamy 2 kostki bulionu warzywnego, uduszone na patelni por, cebulę i czosnek oraz starte marchewki, pietruszkę i selera. dorzucamy kaszę jaglaną i dodajemy łyżeczkę przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego
- gotujemy przez około 20min co jakiś czas mieszając.
!!! opcjonalny dodatek: sojowe kuleczki – bardzo fajna sprawa jeśli chodzi właśnie o zupy – ja używam akurat takich krajanek sojowych z firmy Bona Vita, można je dostać np. w Carrefourze!!! - w czasie gdy nasza zupka się gotuje, przygotowujemy sojowe kuleczki wg instrukcji na opakowaniu (ja dodaje do nich jeszcze na końcu dodatkowo gyros)
- kroimy ziemniaki w drobną kostkę i dodajemy do zagotowanej zupy – gotujemy jeszcze przez 15 min co jakiś czas mieszając
- do zagotowanej już całkowicie zupy wrzucamy nasze kulki sojowe
- nakładamy zupkę do miseczek i dodajemy świeżego koperku
- zjadamy przepyszny wegetariański krupnik
na koniec tradycyjnie podrzucam instagrama oraz facebooka i bardzo serdecznie zapraszam