Pyszny krem 🌰orzechowo-czekoladowy🍫, niektórzy mówią, że lepszy nawet niż nutella:0 Taką czekoladę na chlebek czy naleśniczki warto jest robić samemu – jest to na pewno o wiele zdrowsze, w końcu jesteśmy zupełnie świadomi, co tam wrzucamy 😉
składniki:
90g cukru-pudru (albo cukru po prostu, cukier-puder też można zrobić samemu)
65g orzechów laskowych
110g czekolady mlecznej, można dorzucić troszkę gorzkiej
70g masła
100g mleka
Krem czekoladowy w przygotowaniu:
- jeżeli nie mamy gotowego cukru-pudru to najpierw miksujemy sobie cukier
- kiedy mamy już cukier-puder to miksujemy sobie orzechy🌰
- trochę miksujemy też czekoladę pokrojoną wcześniej na kawałki🍫
- w jakimś garnuszku dokładnie łączymy cukier-puder, rozdrobnione orzechy i czekoladę w jedną masę (można również miksować wszystko razem tzn. – miksujemy cukier, do tego dorzucamy orzechy i miksujemy, do tego dorzucamy czekoladę i miksujemy – powstanie wtedy bardzo szybko super masa, ale to zależy od tego, jakie urządzenie miksujące posiadamy i na ile możemy je wykorzystywać przy takich ciężkich pracach)
- do garnka z masą dodajemy pokrojone na kawałki masło i dolewamy mleko
- garnuszek wstawiamy na mały ogień (nie dopuszczamy do wrzenia!) i cały czas
- mieszamy do momentu aż wszystko dokładnie się połączy a masa będzie jednolita i lejąca
- gotowy krem orzechowo-czekoladowy przelewamy od razu do słoiczków i wstawiamy do lodówki, żeby ładnie zastygł
Nasz pyszny domowej roboty krem orzechowo-czekoladowy zjadamy sobie jako dodatek do owoców, naleśników, pancake’ów albo na chlebku🍫🌰
Dla osóbek, co wolą mniej słodkie rzeczy – mleczną czekoladę z przepisu można sobie bez problemu zamienić na czekoladę gorzką! Nasz kremik czekoladowy nadal będzie bardzo przepyszny, ale jego słodkość nabierze bardziej stonowanego wymiaru i będzie się idealnie komponować z kawką, czy jako dodatek do słodszych deserów. Dla każdego coś dobrego, trzeba tylko trochę pokombinować
A ja po ten oraz wiele innych przepisów zapraszam serdecznie na social media VeGotowanka – ig i fb